Խնդրում ենք սպասել...

Հոդվածներ

Ինչո՞ւ է գլուխ սոխը կտրողի աչքերից արցունք գալիս

23:54, երկուշաբթի, 27 ապրիլի, 2020 թ.
Ինչո՞ւ է գլուխ սոխը կտրողի աչքերից արցունք գալիս

Այս անախորժ երևույթը բացատրվում է սոխում առկա երկու նյութերի առկայությամբ: Այդ նյութերն են սուլֆօքսիդը և «էնզեմ» անունով խմորիչը: Երբ դանակը կտրում է գլուխ սոխը, վերոհիշյալ երկու նյութերն անմիջապես միախառնվում են՝ գոյացնելով էնզեմայի սուլֆատ: Էնզեմայի սուլֆատը մի գազ է, որը շփվելով աչքերի լորձաթաղանթի հետ, գրգռում է այն ու արցունք «կորզում»:

Էնզեմայի սուլֆատի պատճառած մրմուռը մեղմելու համար աչքերն սկսում են արցունք արտազատել, որն էլ ավելի է ուժեղացնում էնզեմաթթվի մրմռացնող ազդեցությունը:

Բայց կարելի է այս կախարդական շրջանում հայտնվելուց խույս տալ:

Կան բազում եղանակներ: Օրինակ՝ սոխը կլպել ջրի շիթի տակ, պլաստիկ տոպրակում կամ էլ ջրասուզակի ակնոց դնելով:

Առաջխաղացնել այս նյութը
Նյութը հրապարակվել է Մամուլի խոսնակի շրջանակներում:
Գրանցվի՛ր և հրապարակի՛ր քո հոդվածները:
Հավանել
0
Չհավանել
0
3390 | 0 | 0
Facebook