Loading...
Today:  FriAM+04E_March+0400RMarAM+04_1+040054_81

Articles

Ինչո՞ւ է գլուխ սոխը կտրողի աչքերից արցունք գալիս

23:54, Monday, 27 April, 2020
Ինչո՞ւ է գլուխ սոխը կտրողի աչքերից արցունք գալիս

Այս անախորժ երևույթը բացատրվում է սոխում առկա երկու նյութերի առկայությամբ: Այդ նյութերն են սուլֆօքսիդը և «էնզեմ» անունով խմորիչը: Երբ դանակը կտրում է գլուխ սոխը, վերոհիշյալ երկու նյութերն անմիջապես միախառնվում են՝ գոյացնելով էնզեմայի սուլֆատ: Էնզեմայի սուլֆատը մի գազ է, որը շփվելով աչքերի լորձաթաղանթի հետ, գրգռում է այն ու արցունք «կորզում»:

Էնզեմայի սուլֆատի պատճառած մրմուռը մեղմելու համար աչքերն սկսում են արցունք արտազատել, որն էլ ավելի է ուժեղացնում էնզեմաթթվի մրմռացնող ազդեցությունը:

Բայց կարելի է այս կախարդական շրջանում հայտնվելուց խույս տալ:

Կան բազում եղանակներ: Օրինակ՝ սոխը կլպել ջրի շիթի տակ, պլաստիկ տոպրակում կամ էլ ջրասուզակի ակնոց դնելով:

Promote this post
The article published in the Spokesperson project.
Sign up and publish your articles.
Like
0
Dislike
0
3378 | 0 | 0
Facebook