Այս անախորժ երևույթը բացատրվում է սոխում առկա երկու նյութերի առկայությամբ: Այդ նյութերն են սուլֆօքսիդը և «էնզեմ» անունով խմորիչը: Երբ դանակը կտրում է գլուխ սոխը, վերոհիշյալ երկու նյութերն անմիջապես միախառնվում են՝ գոյացնելով էնզեմայի սուլֆատ: Էնզեմայի սուլֆատը մի գազ է, որը շփվելով աչքերի լորձաթաղանթի հետ, գրգռում է այն ու արցունք «կորզում»:
Էնզեմայի սուլֆատի պատճառած մրմուռը մեղմելու համար աչքերն սկսում են արցունք արտազատել, որն էլ ավելի է ուժեղացնում էնզեմաթթվի մրմռացնող ազդեցությունը:
Բայց կարելի է այս կախարդական շրջանում հայտնվելուց խույս տալ:
Կան բազում եղանակներ: Օրինակ՝ սոխը կլպել ջրի շիթի տակ, պլաստիկ տոպրակում կամ էլ ջրասուզակի ակնոց դնելով: