Խնդրում ենք սպասել...

Հոդվածներ

Քաղցր ավանդույթ. հայկական փախլավայի պատմությունն ու նշանակությունը

12:45, երեքշաբթի, 10 հոկտեմբերի, 2023 թ.
Քաղցր ավանդույթ. հայկական փախլավայի պատմությունն ու նշանակությունը

Փախլավան բազմաշերտ աղանդեր է, որ պատրաստվում է թղթի բարակություն ունեցող խմորաշերտերից, որոնք պատում են յուղով և տեղավորում թավայի մեջ կամ ոլորում են գլանիկների տեսքով։
     Աղացած կամ մանր կտրտած ընկույզը լցնում են խմորի շերտերի միջև, որոնք մինչ այդ թխում են և ներծծում շաքարավազի և կիտրոնի հյութի՝ համեմունքներով և վարդագույն ջրով օշարակը: Կան մարզեր, որտեղ օշարակի փոխարեն հալված մեղր է օգտագործվում։ Իհարկե, այս բաղադրատոմսն ունի ամեն շրջանի բնորոշ իր բազում տարատեսակները։

Այս հոդվածում մենք կճանապարհորդենք ժամանակի մեջ՝ բացահայտելու հայկական փախլավայի քաղցր ժառանգությունը:
    
    

Մշակութային խաչմերուկ
    
    

Հայաստանը, գտնվելով Եվրոպայի և Ասիայի խաչմերուկում, կրել է տարբեր մշակույթների ազդեցությունը: Այս բազմազանությունն արտացոլված է հայկական խոհանոցում, այդ թվում՝ փախլավայում։

Դարերի ընթացքում Հայաստանում փախլավայի բաղադրատոմսը զարգացել է և իր մեջ ներառել տարածաշրջանային համերը՝ դարձնելով այն հյուրասիրության ավելի սիրելի տարբերակ։
    
    

Հայկական փախլավայի յուրահատուկ համերը
    
    

Համարվում է, որ գաթան «թխվածքների թագավորն է», իսկ փախլավան՝ «թխվածքների թագուհին» ։

Հայկական Փախլավան ունի առանձնահատուկ համ, բույր և իր բազմաթիվ յուրահատկություններով տարբերվում է մյուս քաղցրավենիքներից։

Այն սովորաբար պարունակում է մանրացված ընկույզ՝ որպես հիմնական միջուկ: Այս ընկույզները աղանդերին տալիս են հարուստ և չկրկնվող համ՝ հավասարակշռելով խմորեղենի և օշարակի քաղցրությունը:
    


     1. Տոնակատարության խորհրդանիշ

Հայկական մշակույթում փախլավան հաճախ ասոցացվում է ուրախ առիթների հետ։ Այն հարսանիքների, ծննդյան և այլ տոնական հավաքույթների հիմնական բաղադրիչն է, որը խորհրդանշում է կյանքի քաղցրությունն ու երջանկությունը կիսելը:

2. Առատաձեռնություն և հյուրընկալություն

Հայերը հայտնի են իրենց ջերմությամբ և հյուրընկալությամբ, իսկ հյուրերին փախլավա հյուրասիրելը բարի կամքի դրսևորում է: Սա ջերմ ընդունելության և այցելուների հետ հայկական մշակույթի մի կտոր փոխանցելու միջոց է:
    
    

Հայկական փախլավայի անժամկետ կոչը
    
    

Հայկական փախլավան պարզապես աղանդեր չէ. այն Հայաստանի մնայուն խոհարարական ժառանգության վկայությունն է: Իր յուրահատուկ համով և մշակութային նշանակությամբ հայկական փախլավան շարունակում է մնալ սիրելի հյուրասիրություն, որը փայփայում են հայերը։
     Այն շարունակում է մեծ սեր վայելել հասարակության բոլոր խավերի շրջանում՝ մնալով յուրաքանչյուր հայկական տոնական սեղանի զարդն ու պարծանքը։

Աղբյուրը` Marush Sweets Boutique
Առաջխաղացնել այս նյութը
Նյութը հրապարակվել է Մամուլի խոսնակի շրջանակներում:
Գրանցվի՛ր և հրապարակի՛ր քո հոդվածները:
Հավանել
0
Չհավանել
0
479 | 0 | 0
Facebook