Բուսական յուղերի օգտակարության մասին բոլորը գիտեն, սակայն քչերին է հայտնի նրանցից յուրաքանչյուրի առանձնահատկությունները:
Օրգանիզմի համար օգտակար են չհագեցած ճարպերը, որոնք առկա են բոլոր բուսամթերքներում:
Գրեթե բոլոր յուղերն օժտված են հակաբորբոքային, հականեխիչ եւ հակավիրուսային հատկություններով:
Նրանք կարգավորում են արյան շրջանառությունը, բարձրացնում օրգանիզմի պաշտպանական հատկությունը, հեռացնում թունավոր նյութերը, բարելավում մաշկի եւ մազերի վիճակը:
Սակայն բացառություն են կազմում կոկոսի, արմավենու ու կակաոյի յուղերը, որոնք իրենց օգտակար հատկություններով հանդերձ հագեցած ճարպերով են աչքի ընկնում:
Բուսական յուղերն օգտագործվում են բժշկական ու կոսմետիկ նպատակներով, ինչպես նաեւ սննդի մեջ: