Խնդրում ենք սպասել...

Հոդվածներ

Զատկի ամենահամեղ կերակուրներն ու դրանց բաղադրատոմսերը

Մարի
Հեղինակ`
Մարի
14:16, հինգշաբթի, 26 մարտի, 2015 թ.
Զատկի ամենահամեղ կերակուրներն ու դրանց բաղադրատոմսերը


     Զատիկը ամենահին և ամենասպասված տոներից է Քրիստոնյա աշխարհում: Բոլորը միմյանց այդ օրը շնորհավորում են` «Քրիստոս հարյավ ի մեռելոց» – «Օրհնյալ է հարությունը Քրիստոսի»: Այն ամենալավ «պահպանված» ծեսն է: Եվ ինչպես հարուստ է ավանդույթներով, այնպես էլ յուրատեսակ ուտեստներով: Ձեզ ենք ներկայացնում համեղ կերակուրների մի քանի բաղադրատոմսեր:
     ՉԱՄԻՉՈՎ ՓԼԱՎ
     Բաղադրիչներ.
     բրինձ – 4 բաժակ,
     չամիչ – 400 գ,
     ծիրանի չիր – 50 գ,
     սալորաչիր – 50գ,
     լավաշ – 0.5 հատ,
     յուղ – 3-4 ճ.գդ.,
     աղ ըստ ճաշակի
     Բրինձը թրջել աղաջրում, թողնել գիշերը: Չիրն ու չամիչը գոլ ջրով լվանալ, քամել, չորացնել:
     Յուղը հալեցնել, չամիչը գցել յուղի մեջ, բովել, ավելացնել չիրը: Երբ յուղը ներծծվի, կրակն անջատել: Կաթսայի տակ շարել կտրատած լավաշը, լցնել բրնձի մի մասը, ապա չիրն ու չամիչը: Վրան կրկին լցնել բրինձ, հետո յուղն ու չրեղենի մնացած մասը: Փլավը ծածկել լավաշի ոչ շատ մեծ շերտերով, լցնել եռացած գոլ ջուր և եփել շատ մարմանդ կրակով: Եթե կափարիչը հերմետիկ չի փակվում, այն փաթաթել մաքուր սրբիչով: Հարկ եղած դեպքում աղ անել:
     ՇՈԳԵԽԱՇԱԾ ՍՊԱՆԱԽ Բաղադրիչներ.
     սպանախ – 2-3 կապ,
     ձու – 2 հատ,
     կարագ կամ բուսայուղ,
     աղ
     Սպանախը լվանալ, կտրատել առանց չորացնելու: Սպանախի թաց տերևները լցնել կաթսայի մեջ, մի սուրճի բաժակ ջուր լցնել, կափարիչը ծածկել և շոգեխաշել մարմանդ կրակով: Երբ ջուրը ցամաքի, մի կտոր կարագ դնել վրան, խառնել: Մեկ-երկու րոպե անց ավելացնել հարած ձուն: Եփել, մինչև ձուն պատրաստ լինի:

ԱՂՑԱՆ «ԶԱՏԻԿ»
     Բաղադրիչներ.
     աղ դրած ձուկ – 150 գ,
     կարտոֆիլ – 200 գ,
     գազար – 3 հատ,
     թթու վարունգ – 2 հատ,
     ձու – 2 հատ,
     խնձոր -3 հատ,
     մայոնեզ – 200-300 գ,
     կիտրոնի հյութ – 0, 5 թ.գդ.,
     կանաչի
     զարդարելու համար.
     լորի ձու – 5 հատ,
     կարմիր սոխ – 1 հատ
     Կարտոֆիլը, ձուն, գազարը եփել: Ձուկը, վարունգը կտրատել: Կարտոֆիլը, ձուն, գազարը, խնձորը քերիչով անցկացնել: Աղցանը շերտերով դասավորել.
     ձուկ, մայոնեզ,
     կարտոֆիլ, մայոնեզ,
     գազար, մայոնեզ,
     ձու, մայոնեզ,
     խնձոր, մայոնեզ
     Զարդարել կանաչիով, հատապտուղներով, մեջտեղում դնել լորի խաշած ձվերը:

ԶԱՏԻԿԻ ԻՏԱԼԱԿԱՆ ԿԱՐԿԱՆԴԱԿ
     Բաղադրիչներ.
     խմոր.
     ալյուր – 500 գ,
     ձիթապտղի յուղ – 2 ճ. գդ.,
     աղ
     միջուկ.
     սպանախ – 1 կգ,
     սուսամբար – 1-2 թ. գդ.,
     բուլկի – 1 հատ,
     պարմեզան – 80 գ,
     կաթ – 100 մլ,
     պանիր ռիկոտտա – 500 գ,
     կարագ – 50 գ,
     ձու – 8 հատ,
     աղ, սև պղպեղ
     Ալյուրը մաղել, մի պտղունց աղ ցանել, ավելացնել ձիթայուղ ու այնքան ջուր, որ ստացվի փափուկ խմոր: Խմորը բաժանել տասներկու մասի, թողնել մեկ ժամ: Սպանախը լվանալ, կտրատել, աղ ցանել, շոգեխաշել: Բուլկին թրջել կաթի մեջ, քամել, երկու ձու հարել, խառնել բուլկուն, ավելացնել 2-3 ճաշի գդալ քերած պարմեզան: Զանգվածը խառնել ռիկոտտային ու սպանախին: Միջուկի վրա աղ ու պղպեղ ցանել: Վերցնել խմորի մի գունդը, բարակ բացել, փռել տապակի մեջ այնպես, որ եզրերը մի փոքր կախվեն տապակից: Բուսայուղ քսել, դնել խմորի երկրորդ շերտը, կրկնել: Վեց շերտ դնելուց հետո տեղադրել միջուկը: Սպանախի վրա փոսեր անել, ամեն փոսի մեջ մի կտոր կարագ դնել և կոտրել մնացած վեց ձուն: Կարելի է ձվերը նախապես խաշել, այդպես ավելի գեղեցիկ է ստացվում: Սպանախը ծածկել խմորի մնացած վեց շերտերով, ամեն մեկին ձեթ քսելով: Վերջին շերտի եզրերն ամրացնել, պատառաքաղով ծակծկել կարկանդակը և դնել տաք ջեռոցի մեջ: Մատուցվում է թե տաք, թե սառը վիճակում:

ՍՊԱՆԱԽՈՎ ՌՈՒԼԵՏ ԶԱՏԻԿԻ ՀԱՄԱՐ
     Բաղադրիչներ.
     քերած պանիր – 80-100 գ,
     ձու – 4 հատ,
     սպանախ, մաղադանոս, համեմ կտրատած,
     սխտոր – 1 պճեղ,
     բուսայուղ,
     ալյուր,
     աղ,
     կաթ – 1 բաժակ
     Թավայի մեջ բուսայուղ լցնել, ավելացնել ալյուրն ու բովել, մինչև մի քիչ գույնը փոխի: Ավելացնել կաթը, խառնելով եփել, մինչև թանձրանա: Ձվերը հարել, խառնել մի քիչ հովացած զանգվածին: Խառնել, մինչև միատարր խմոր ստացվի: Կարելի է մի քիչ էլ կտրատած կանաչի լցնել խմորի մեջ: Ավելացնել քերած պինդ պանիրը, խառնել: Միջուկի կանաչին լվանալ, կտրատել, բուսայուղով մի քիչ տապակել: Ավելացնել մանրացրած սխտորը, աղ ցանել: Յուղաթղթով ծածկված տապակի մեջ լցնել խմորը, տարածել և թխել քսան րոպե տաք ջեռոցում: Խմորը հանել, վրան դնել միջուկը և զգուշորեն փաթաթել` տալով ռուլետի ձև: Միաժամանակ պետք է և փաթաթել, և հեռացնել յուղաթուղթը խմորի վրայից:

ՁԿՈՎ ՈՒՏԵՍՏ
     Զատիկի սեղանի անբաժան ուտեստներից է նաև ձուկը' խաշված կամ տապակված: 6-8 բաժնի համար անհրաժեշտ է'
     1-2 հատ ձուկ 100գ կարագ Կես կապ սամիթ 2 լավաշ 2ճ/գ ձեթ Աղ, սև/կարմիր պղպեղ Լավ լվացած ձկները կտրել ողնաշարից այնպես, որ կտորները ամբողջովին չառանձնանան իրարից: Վրան ու մեջը աղ, սև ու կարմիր պղպեղով համեմել: Վերջում ձեռքով ողջ ձուկը պատել ձեթով և թողնել մի կողմում, որ համեմունքները ներծծվեն: Այնուհետև կարագը կտրատել ու սամիթի ճյուղերի հետ տեղադրել ձկան փորի մեջ: Ձկան ճեղքերի մեջ նույնպես դնել կարագի կտորներ: Վերցնել սառը թավան, վրան փռել լավաշը, մեջը դնել ձուկը և փաթաթել:


    
Առաջխաղացնել այս նյութը
Նյութը հրապարակվել է Մամուլի խոսնակի շրջանակներում:
Գրանցվի՛ր և հրապարակի՛ր քո հոդվածները:
Հավանել
2
Չհավանել
0
14609 | 0 | 0
Facebook